Aiheesta muualla
– Sunnuntaina Manhattanilla. 2014 Teos. Muistelma malli – ja taideuran vaiheilta.
NEW YORK, syksu 1985. Heli istuu limusiinin takapenkillä kuvataiteilija ANDY WARHOLIN ja taidemesenaatti STUART PIVARIN kanssa. Kolmikko on matkalla kirpputorille, kuten joka sunnuntai. Heli opiskelee taidekoulussa, työskentelee galleriassa ja asuu Stuartin yläkerrassa. Käy jetsetjuhlissa, ja miljonäärien kansoittamissa taidenäyttelyiden avajaisissa, istuu illallispöydässä Jerry Hallin ja Faye Dunaways kanssa, vierailee kodissa, jossa palvelijat eivät anna hänen edes kuoria greippiä itse ja tarkkailee kaikkea maalaistytön tarkkanäköisyydellä.
– Sunnuntaina Manhattanilla. 2014 Teos. Muistelma malli – ja taideuran vaiheilta.
Helsingin yliopisto, Helsinki 2005
VL, sosiologi Heli Vaaranen tarkastelee väitöskirjatutkimuksessaan nuorten miesten autokaahailua eri näkökulmista. Tutkimuksessa kysytään, miksi nuori kaahailee? Mikä kaahailussa vetoaa? Tutkimus tarjoaa lukijalle myös näkökulman nuorten miesten arkeen ja elämään. Miten nuori mies voi tämän päivän Suomessa? Ovatko kaikki löytäneet paikkansa? Vaikka tutkimuksessa kuvataan erityistä autohurjasteluun suuntautuneiden poikien joukkoa, tutkija pyrkii samalla edistämään yleisemmin alakulttuurien ymmärrystä yhteiskunnassamme.
Tutkittu kaahailukulttuuri ei ole yksilökeskeistä autokulttuuria. Se on ryhmätoimintaa, jolle kilpailullisuus, humalahakuinen alkoholinkäyttötapa autoissa ja ajotaitoon tähtäävät leikit ovat ominaisia. Yksilö tahtoo tulla suosituksi ja saada huomiota ryhmässä. Päteminen kaahailukulttuurin monimuotoisuudessa tuottaa hyväksyntää omassa joukossa ja vahvistaa ryhmän mainetta muihin ryhmiin nähden.